Mobiele trafo, oplossing bij uitval

03-10-2016

PinC Agro kan via haar partner Aggreko niet alleen mobiele WKK’s  maar ook mobiele trafo’s leveren. Geen overbodige luxe. Na uitvallen van de trafo kan herstel van de stroomvoorziening weken duren. In dit artikel vertelt  Ab, accountmanager bij Aggreko, wat je kan doen om je voor te bereiden op het uitvallen van je trafo. 

Wat kan je doen om goed voorbereid te zijn?

"Bij aanschaf van een nieuwe trafo is het van belang om goed na te denken over de locatie en noodoplossing. Dit bespreek je met de leverancier en energiebedrijf met als doel om  bij een calamiteit  aan de trafo, de “downtime” zo kort mogelijk te houden. Als bij een calamiteit blijkt dat een nieuwe trafo niet direct leverbaar is, kan dit de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar brengen. Een mobiele trafo kan dan een oplossing zijn."

Wat komt er bij kijken om een mobiele trafo neer te zetten?

"Onze units zijn gebouwd om te verhuren en daardoor plug & play uitgerust. De trafo’s worden geleverd in een standaard 10 of 20 ft container en zijn instelbaar op verschillende ingangs- en uitgangsspanningen. Deze worden voor levering aangepast aan de situatie op de locatie. Het is belangrijk dat de locatie waar de mobiele trafo geplaatst wordt, bereikbaar is voor een kraanauto. De trafo moet op een  vlakke ondergrond geplaatst worden. Bij zanderige omgeving is het raadzaam om voor fundatie te zorgen in de vorm van balken of rijplaten. Het aansluiten op de hoogspanning is de verantwoordelijkheid van de klant. Meestal wordt hiervoor een externe partij ingehuurd die onder regie van Aggreko de aansluiting maakt. Aggreko verzorgt de aansluiting op de laagspanning."

Hoe snel kunnen jullie helpen?

"In 90% van de gevallen kunnen we binnen 4 uur op locatie zijn, dan begint het "echte" werk. Hoe meer informatie we vooraf hebben vastgelegd hoe sneller we op locatie kunnen zijn en de trafo in bedrijf gesteld kan worden. Met een Garantieplan van PinC Agro is alles al bekend en verlopen de werkzaamheden een stuk vlotter."

Kunnen jullie elk type trafo leveren?

"Aggreko verhuurt via PinC Agro in de glastuinbouw  nood trafo's voor  verschillende vermogens. Onze standaard trafo's zijn geschikt voor 400V tot 25kV. In vele gevallen zijn de trafo’s voorzien van een hoogspanningsschakelaar. Op de meeste trafo’s  zit een aardlekbeveiliging en een beveiliging tegen overstroom en kortsluiting. Er zijn trafo beschikbaar’ tot een vermogen van 6300 kVA. Deze hebben schakel- en beveiligingsapparatuur aan de middenspanningszijde."