"Als de dijken breken..."

09-01-2017

In mijn vorige blog schreef ik over stilstand en de gevolgen. Ik dacht hieraan toen op 29 december 2016 door een aanvaring de stuw in de Maas bij Grave beschadigde. Al snel bleek met enorme gevolgen. Boten in havens kwamen droog te liggen. Binnenvaartschepen moesten omvaren via Antwerpen of zaten vast op het Maas-Waalkanaal. Rijkswaterstaat plaatste noodpompen om het leed enigszins te verzachten. Maar al snel bleek dat er geen noodplan klaar lag. Sterker nog morgen, 10 januari, komt Rijkswaterstaat met een noodplan voor een tijdelijke noodoplossing voor de kapotte stuw.

Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. De beste stuurlui staan altijd aan wal. Maar van een organisatie als Rijkswaterstaat mag je toch verwachten dat ze noodplannen klaar hebben liggen voor risico’s met een grote impact. Als ik dit voorval in het perspectief zet van de TV-serie ‘Als de dijken breken‘ dan voel ik mij toch enigszins ongemakkelijk. Heeft Rijkswaterstaat een noodplan als de dijken breken? Dan helpen een paar grote pompen niet echt.

Welke ’dijken‘ kunnen er op jouw bedrijf breken? Welke gevolgen heeft dit voor jouw bedrijfsvoering en wat ga je dan doen? Heb jij een noodplan? Dat het goed is om hierover na te denken, bewijst de forse hagelbui van 23 juni 2016 in Someren en omgeving. ZLTO heeft na de hagelbui zelfs een noodplan opgesteld dat je zo kunt gebruiken. Je kunt het hier downloaden. Wat wel van belang is dat je dit noodplan direct afstemt op jouw bedrijfsvoering en daarna ook jaarlijks onderhoud. Een noodplan dat niet onderhouden wordt, verliest zijn waarde. Wil je hulp hierbij? PinC Agro heeft jaren ervaring in het opstellen, onderhouden en uitvoeren van noodplannen voor tuinbouwondernemers. Neem gerust eens vrijblijvend contact op.

Peter Post