Innovatie van kasonderhoud

26-04-2016

Finten zijn lastig op te sporen. Dit was de conclusie van een oriënterend gesprek in het najaar van 2015 tussen TST, KP Holland, Nolina en PinC Agro. Zowel van onderaf als bovenaf worden finten snel over het hoofd gezien. Zeker als de lichtval niet optimaal is, de constructie in de weg zit of de kas vervuild is. Ook is het inspecteren van een kas een tijdrovende en gevaarlijke klus. De partijen waren het eens. Kasonderhoud voorkomt schade door bijvoorbeeld storm en sneeuw, maar moest slimmer en veiliger kunnen.

Zou het inspecteren van een kas met behulp van een drone uitkomst kunnen bieden?
Bij verschillende proeven met een drone kwamen de finten met een gewone camera niet goed in beeld.  Samen met TST en Hogeschool Leeuwarden keken we naar de mogelijkheid om met andere type camera’s en speciale software (computer vison technologie) finten in glas op te sporen. In het vooronderzoek deden we testen met verschillende camera’s en opstellingen. We selecteerden de beste optie voor een vervolgonderzoek. In juli verwachten we dit onderzoek af te ronden. Daarna vinden praktijktesten plaats bij  KP Holland en Nolina.

In enkele uren een complete staat van onderhoud van uw kasdek
Wat zou het mooi zijn als we met een drone een inventarisatie van finten in het kasdek kunnen uitvoeren. Dit bespaart tijd en geld, is veilig en geeft snel inzicht in de status van je kasdek. Na de inventarisatie ontvang je direct een plattegrond van het bedrijf waarop de ruiten zijn gemarkeerd die een fint hebben. Hierdoor is gericht onderhoud aan het kasdek mogelijk. Meer informatie? Neem contact op met Heleen van Rijn via h.van.rijn@pincagro.nl of bel (06) 53 11 53 56